Tal com vaig prometre als participants del programa HRBP de Tal3ntia, us faig un compendi de material per si és del vostre interès aprofundir en el tema de People Analytics.
Per tirar endavant projectes de PA en les empreses cal una sèries de requisits de maduresa en les organitzacions que no dependen ja de les nostres pròpies competències:
Autoavaluació
En el següent formulari, hi ha una autoavaluació del grau de maduresa de la organització:
Autoavaluació grau maduresa organització: autoavaluació
Com ja deveu haver esbrinat, quantes més respostes òptimes, major grau de maduresa, per portar a terme amb èxit projectes de PA dins les vostres organitzacions.
Resum continguts píndola PA
Solució completa cas pràctic
La meva enhorabona a tots dos equips per la feina realitzada,
La demanda del departament financer d’ajustar els costos de personal, realment no té lloc, ja que hem aconseguit una millora de la productivitat dels equips de treball, que s’ha traduït en un increment directe de beneficis.
Un dels equips apuntava a fer un projecte addicional perquè havien detectat que hi havia restaurants amb uns ratis molt més efectius que altres.
Per arribar a fer diagnòstics, cal treballar en equip, el fet que hi hagi restaurants amb menys rati de costos de personal que altres, pot respondre a la tipologia de restaurant.
Els restaurants on per cada taula, cal un mínim de 10 serveis a taula, tenen uns costos de personal més grans que aquells que són pràcticament autoservei i només tenen 2 serveis a taula (comanda i servei). Fins i tot l’arquitectura del restaurant pot ser una variable, si hi ha dues barres de servei, o per exemple hi ha 3 salons, tindrà més necessitats de personal que no pas un restaurant amb una única barra o un únic saló.
En el cas que voleu fer projectes d’eficiència de plantilles, recomano enormement evitar les variables d’import de venda, i import de salaris, ja que distorsionen molt, en aquest cas és millor escollir indicadors basats en hores efectives de treball, o be persones traduides en equivalent a 40h, i comparar-les amb nombre de serveis, comensals, qualsevol unitat de producció.
Tot increment de productivitat es traduirà en un increment de rentabilitat. Les variables de imports de venda i imports salaris, utilitzeu-les per donar arguments als departaments financers, direcció general, comités de direcció.
Per fer un projecte de People Analytics cal treballar en equip amb els responsables operatius, per estar molt conectat amb el negoci, i entendre totes les variables. i aquesta és la gràcia i la grandesa de PA!! Obliga als tècnics de RRHH a sortir del despatx i ser un veritable soci del negoci des de la part operativa, que es traduirà en una millora en la gestió de persones en qualsevol dels seus àmbits.
Objectius
Els meus objectius d’aquest curs eren:
- Donar visió genèrica de l’univers People Analytics, que és i que no és
- Desmitificar i donar el valor real al procés d’anàlisi, (i no als indicadors, que només són eines) que és el que fem els professionals al nostre dia a dia.
- Encoratjar-vos a utilitzar eines i tirar endevant projectes en les vostres organitzacions, perquè el valor de retorn és molt elevat.
- People Analytics enriqueix enormement el nostre treball de RRHH perquè ens obliga a connectar-nos amb el negoci per tal d’entendre totes les parts d’un diagnòstic.
Materials addicionals
Pàgina de linkedin de David Green, expert en PA
AIHR | Academy to Innovate HR: Resumen | LinkedIn, escola online de PA que comparteix molts recursos i continguts
Llibre HR Analytics Gestión de personas, datos y decisiones: Hi ha els casos clàssics com el projecte Oxygen de Google, molt pràctic
Mòdul de la UOC sobre PA que m’ha agradat força: https://www.scribd.com/document/458299722/People-Analytics-y-gestion-del-talento
Webinar interessant sobre PA: WEBINAR HR Analytics aplicaciones y casos de exito – YouTube
Webinar de la UOC sobre PA Ciencia de DATOS Aplicada a Personas = People Analytics – YouTube